Chleb nie taki zły jak mówią ?

Manufaktura Wypieków

15 marca 2020

Brak komentarzy

Chleb nie taki zły jak mówią ?

Ludzie jedli chleb  od zawsze. Pisząc o chlebie, mam na myśli najróżniejsze kombinacje mieszanki mąki, wody i drożdży albo zakwasu.

 

I czy to będzie wiejski bochen, włoska foccacia, arabska pita czy hinduski naan – wszystko to chleb. I kiedy tak wszyscy zajadali się chlebem, do naszej zbiorowej świadomości wkradło się, uparcie lansowane przez wszystkie media  przekonanie, że chleb tuczy – to po pierwsze, i że oczywiście zawiera ten okropny gluten – to po drugie. Jednym słowem, jedzenie chleba staje się obciachowe (a przynajmniej przyznawanie się do tego).  Tymczasem badania pokazują, że faktycznie spożycie chleba spada, ale już wskaźnik otyłości niestety rośnie. Czyżbyśmy jednak nie od chleba przybierali na wadze?

 

Na celiakię (nietolerancja glutenu) choruje ok. 1% populacji. Oczywiście, jeśli ktoś jest chory, to nie ma co dyskutować, musi gluten omijać z daleka.

 

Trudno się jednak oprzeć wrażeniu, że ‚gluten-free’ stał się po prostu modny. Ludzie kochają nowinki i rewelacje, i ta cecha nie omija również dziedziny odżywiania. Kulinaria też potrzebują swoich „niusów”. Ile w końcu można pisać o tym, że zdrowe są jabłka. Co jakiś czas musi być rewolucja. A do tego, chcemy wierzyć, że istnieje jakiś cudowny sposób na wszystkie dolegliwości i problemy.

 

Jeśli dieta bezglutenowa to jest to, o co wam chodziło w życiu – super. Jeśli jednak jesteście zdrowi, lubicie dobre pieczywo, ale bezglutenowa propaganda zasiała w was ziarno niepewności, mam coś na rozgrzeszenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *