O NAS
Home

O NAS

Manufaktura Wypieków oparła się sile czasu, dlatego też nasze ręcznie wyrabiane pieczywo smakuje tak jak z przed lat.

W dobie zmechanizowanego piekarnictwa, gdzie większość chlebów wyrabiana jest z gotowych mieszanek chlebowych, a kwas chlebowy ma postać proszku nasza piekarnia kontynuuje produkcję zgodnie z recepturami z dawnych lat.

Przerabiany kwas codziennie od lat, ręczne formowanie i odpiekanie chleba, używanie tylko naturalnych składników takich jak woda, mąką, kwas i drożdże sprawia, że nasz chleb ma zapomniany już dzisiaj smak oraz zachowuje świeżość dłużej niż każdy inny.

O NAS

Nasza piekarnia została założona w 1984 roku przez Mistrza Piekarskiego Mariana Pozorka. Marian Pozorek zawodu uczył się w Żelechowie, Do Warszawy przyjechał jako młody czeladnik w 1962 roku, gdzie podjął pracę u Romana Dobrowolskiego – swojego przyszłego teścia. Pracował tam do lat 70 tych, by w 1984 roku otworzyć Piekarnie na warszawskich Szmulkach. Marian Pozorek przykładał wielką wagę do tradycyjnego wypieku chleba, często w jego piekarskich wypiekach można było znaleźć inspiracje jakie przywoził z podróży, jak również z książek. Głęboko wierzył, że małymi kroczkami wracamy do tradycyjnego wypieku chleba, gdzie kunszt pieczywa. Marian Pozorek zmarł 7 grudnia 2015 roku.