5 powodów dla których warto jeść chleb: 

Manufaktura Wypieków

15 marca 2020

Brak komentarzy

Dziś przedstawimy 5 głównych powodów dla których warto wdrożyć do swojej diety pieczywo. Po za tym, że spożywanie dobrego jakościowo pieczywa dostarcza ogrom błonnika, białka , witamin i minerałów , to dodatkowo nasz mózg otrzymuje energie do pracy !

 

1. Energia dla mózgu

 

Chleb ma skrobię, która jest węglowodanem złożonym. Nasz mózg i system nerwowy potrzebują ich, żeby prawidłowo działać, szczególnie rano, po nocnej głodówce. Porcja dobrego chleba da nam porządny zastrzyk energii na długo. Jeśli chleb na naszym talerzu jest razowy, to błonnik w nim zawarty osłabia reakcję glikemiczną i nagły wyrzut insuliny. Nasycimy się na dłużej.

 

2. Błonnik, witaminy i minerały

 

W chlebie, obok błonnika, znajdują się witaminy z grupy B, witamina E, oraz miedź, cynk i żelazo, potas, sód, wapń i fosfor. Ich obecność w naszej diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście, te wszystkie składniki znajdziemy w wielu innych produktach, ale jeśli chleb jemy codziennie, to jest to bardzo ważne źródło tych witamin i mikoelementów. 

 

3. Białko

 

Chleb to nie tylko węglowodany, to też świetne źródło białka. A białko? Potrzebuje go każda komórka naszego ciała. Dzięki niemu, organizm naprawia i odbudowuje zniszczone komórki. Bierze udział w procesie produkcji hemoglobiny, która natlenia naszą krew.

 

4.  Przyjaciel odchudzania

 

Tak, przyjaciel, nie wróg. Taka porcja węglowodanów nasyci na długo i doda energii oraz pomoże uregulować przemianę materii. Zamiast podgryzać, podjadać i podskubywać, nie będziemy po prostu głodni. Zdrowa dieta nie polega na głodowaniu. Trzeba jeść pieczywo dobrej jakości, wartościowe, różne.  A umiarkowanie, to zasada, która sprawdza się nie tylko w odniesieniu do jedzenia chleba.

Nie bez znaczenia jest to, co na tej naszej kanapce się znajdzie. Bo jeśli są to codziennie pajdy z grubą warstwą masła z baleronem, albo dżemem, to raczej nie w chlebie należy szukać przyczyny za ciasnych spodni.

 

5. Chleb jest pyszny

 

Chleb jest bardzo smaczny. Trudno to opisać. Chrupiąca skórka, elastyczny miękki środek i wspaniały zapach – to trudne do zastąpienia.

 

Tags :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *